Make your own free website on Tripod.com


 

The Wise Old Owls Yorkshire Pub Quizzes

Each week, when we post out the questions for the Wise old Owls Yorkshire Quiz League, we send out a free 20 Question pub quiz.  This is done as a thank-you to the pub & club licensees who host (and in many cases sponsor) the teams, supplying half-time refreshments etc.  The idea is that the licensee can use the quiz on another evening, should they so wish, to entertain their pub regulars .  The questions are a little different to the sort we set for league matches, the emphasis being more on entertainment rather than presenting veteran quiz aficionados with an opportunity to display their knowledge! 

Below you will find a sample, a genuine quiz from earlier this year.  I stress it is a genuine quiz & not one we have put together specially for this page.  I should perhaps also say that it is not one of the easiest pub quizzes we have set to date!

A second version of the questions - with answers - appears further down the page.  See how you get on ...

 

1.  Immortalised in the writings of Alexandre Dumas (say "Do-ma"), which real-life Frenchman perished at the siege of Maastricht in 1673?

2. What kind of surgery requires a patient to be treated afterwards with the drug Cyclosporin-A ?

3. Which city played host to the 1952 Summer Olympics ?

4. He died shortly after the General Election of 1997 - who once told a schoolteacher he neednít learn to read because when he grew up he was going to be a millionaire & would pay someone else to read for him ?

5. And who said "The man who marries his mistress creates a job vacancy" ?

6. The ill-fated liner "Titanic" had two sister ships. Can you name either of them ?

7. Who is the only golfer to hit an eagle at Royal Troonís 16th hole - a 542-yard par 5 ?

8. In the film "The Wizard of Oz", in which U.S. state was Dorothyís home ?

9. Formerly prohibited, which part of their body can volley-ball players now use following a rule change made in time for the 1996 Olympic finals in Atlanta ?

10. The title character of which Thomas Hardy novel sells his wife and child to a sailor for 5 guineas ?

11. Which blend of tea contains an extract of the fruit of the Bergamot ?

12.  It reached No6 in October 1985; what was the only UK top ten chart single for the Anglo-American band "Talking Heads" ?

13. Which popular TV comedy series, shown on Channel 4, features a man called "Bulldog"  and a dog called "Eddie" ?

14. Used by the UK do-it-yourself  fraternity, what do the initials M.D.F. stand for ?

15. Which marsupialís name derives from the aborigine for "doesnít drink", precisely because it doesnít drink ?

16. Who were the 1997 County Cricket champions ?

17. Which famous composer was Professor of Chemistry at St. Petersburgís School of Medicine for Women - an institution he himself founded ?

18. Which manufacturer of snack foods is associated with the Leicestershire town of Ashby-de-la-Zouch (say "Zoo-sh") ?

19. Which U.S. avant-garde rock group originally comprised Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison & Maureen Tucker ?

20. Which word can describe a tadpole, or a sailor who has yet to cross the equator ?

 

 

And here's those questions again, but this time with the answers ....

 

1. Immortalised in the writings of Alexandre Dumas (say "Do-ma"), which real-life Frenchman perished at the siege of Maastricht in 1673?

Answer:  DíArtagnan (say "Dart-an-yan")

2. What kind of surgery requires a patient to be treated afterwards with the drug Cyclosporin-A ?

Answer:  Transplant surgery (the drug stops the body rejecting the transplant.)

3. Which city played host to the 1952 Summer Olympics ?

Answer:  Helsinki

4. He died shortly after the General Election in 1997 - who once told a schoolteacher he neednít learn to read because when he grew up he was going to be a millionaire & would pay someone else to read for him ?

Answer: [Sir] James Goldsmith

5. And who said "The man who marries his mistress creates a job vacancy" ?

Answer: [Sir] James Goldsmith - again!

6. The ill-fated liner "Titanic" had two sister ships. Can you name either of them ?

Answer:  Britannic or Olympic

7. Who is the only golfer to hit an eagle at Royal Troonís 16th hole - a 542-yard par 5 ?

Answer:  Tiger Woods

8. In the film "The Wizard of Oz", in which U.S. state was Dorothyís home ?

Answer:  Kansas

9. Formerly prohibited, which part of their body can volley-ball players now use following a rule change made in time for the 1996 Olympic finals in Atlanta?

Answer:  Feet

10. The title character of which Thomas Hardy novel sells his wife and child to a sailor for 5 guineas ?

Answer:  The Mayor of Casterbridge (i.e. Michael Henchard - which also an acceptable answer)

11. Which blend of tea contains an extract of the fruit of the Bergamot ?

Answer:  Earl Grey (Bergamot is a small Asian tree with sour pear shaped fruit)

12. It reached No6 in October 1985; what was the only UK top ten chart single for the Anglo-American band Talking Heads ?

Answer: "Road To Nowhere"

13. Which popular TV comedy series, shown Channel 4, features a man called "Bulldog" and a dog called "Eddie" ?

Answer:  "Frasier"

14. Used by the UK do-it-yourself  fraternity, what do the initials M.D.F. stand for ?

Answer: Medium Density Fibreboard

15. Which marsupialís name derives from the aborigine for "doesnít drink", precisely because it doesnít drink ?

Answer: Koala

16. Who were the 1997 County Cricket champions ?

Answer: Glamorgan

17. Which famous composer was Professor of Chemistry at St. Petersburgís School of Medicine for Women - an institution he himself founded ?

Answer:  Borodin

18. Which manufacturer of snack foods is associated with the Leicestershire town of Ashby-de-la-Zouch (say "Zoo-sh") ?

Answer: K.P. Foods

19. Which U.S. avant-garde rock group originally comprised Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison & Maureen Tucker ?

Answer:  "Velvet Underground"

20. Which word can describe a tadpole, or a sailor who has yet to cross the equator ?

Answer:  Polliwog

 

Back to The Wise Old Owls Yorkshire Quiz League

Back to The Wise Old Owls Homepage

You can contact us at "wiseoldowls@yahoo.com"

... or telephone 01924 890582 (office) or 07931 309021 (mobile)

... or write to PO Box 110, Wakefield, W. Yorks, England, WF2 8YU

 

This site & it's contents © WISE OLD OWLS 1999 & 2000, All Rights Reserved

 

 

Send mail to chrisgjones@geocities.com with questions or comments about this web site.
Copyright © Wise Old Olws 2000 & 2001 
Last modified: August 23, 2001